Duurzaam beleggen: nu begin ik écht!

Je vult je belastingaangifte in, ontvangt een mail van je bank met je financieel jaaroverzicht of je blijft gewoon eens wat langer hangen in je mobiel bankieren app, het zal je opvallen dat de rente op je spaarrekening om te huilen is. Je hakt de knoop door: je gaat beginnen met beleggen en dat doe je natuurlijk het liefst zo duurzaam mogelijk. Maar waar begin je?

Eerst nog even een stap terug. Waarom is het nu zo belangrijk om na te denken over beleggen? Natuurlijk is de lage spaarrente een motivatie voor de korte termijn, maar ook voor de wat langere termijn is er een belangrijke reden. 

In een maatschappij waarin er vanuit de overheid steeds minder financiële voorzieningen zijn om op terug te vallen en pensioenregelingen steeds minder vaak collectief geregeld worden, is het ook steeds belangrijker dat je je eigen boontjes dopt. Financiële zelfredzaamheid noemt men dat.

Ook als je trouwens wel gewoon pensioen opbouwt in een collectieve regeling – dat wil zeggen dat de werkgever het voor je regelt en er automatisch premie wordt betaald uit je salaris – zul je in de toekomst steeds meer zelf kunnen/moeten beslissen. Zeker als je bedenkt dat dit potje hoogstwaarschijnlijk niet toereikend zal zijn tegen de tijd dat je je pensioenleeftijd bereikt. 

Beginnen met beleggen

Maar waar begin je met het opbouwen van je duurzame beleggingsportefeuille? Begin door jezelf wat basisvragen te stellen. “Hoeveel en hoe lang wil je gaan beleggen?” en “Wil je een groot bedrag in een keer beleggen of liever iedere maand iets inleggen?”.  Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf op voorhand de vraag stelt hoeveel tijd je wilt besteden aan je beleggingen. Aan de hand daarvan kun je namelijk bepalen welke beleggingsvorm het beste bij je past. 

Op volgorde van grootste naar kleinste tijdsinvestering kun je op vier manieren beleggen:Zelf duurzame aandelen, (bedrijfs-)obligaties of leningen van duurzame bedrijven kiezen

  • Zelf duurzame beleggingsfondsen kiezen
  • Beleggen in duurzame mixfondsen
  • Je vermogen laten beheren door een beleggingsspecialist
Beleggen: tijdrovende bezigheid?

Het maakt nogal wat uit voor welke vorm je kiest als je kijkt naar de tijd die je eraan kwijt zult zijn. Als je wilt beleggen in aandelen van duurzame bedrijven moet je je bijvoorbeeld verdiepen in het bedrijf, de concurrenten, de sector en andere ontwikkelingen. Ook zul je een visie moeten vormen op de koers: wat vind jij een schappelijk bedrag om te betalen voor een aandeel? En wat doe je als de koers enorm stijgt of daalt?

Bij beleggingsfondsen worden de bedrijven geselecteerd door professionele fondsmanagers. Het enige wat jij hoeft te doen, is kiezen welke fondsen je wilt. Hierbij geldt nog wel een kanttekening: ook voor beleggingsfondsen geldt dat je een visie moet hebben op de waardeontwikkeling. Als je bijvoorbeeld meerdere fondsen in je portefeuille hebt, dan zul je moeten bepalen hoe groot het ene fonds ten opzichte van het andere fonds mag zijn. Asset allocatie wordt dat genoemd. 

.

Lees ook Duurzame aandelenfondsen: welke moet ik hebben?

.

Meer hulp bij het management van jouw duurzame beleggingsportefeuille

Een mixfonds neemt je het asset allocatie vraagstuk uit handen, want deze fondsen beleggen in een mix van beleggingsinstrumenten en/of beleggingsfondsen. De fondsmanager van een mixfonds bewaakt de verhoudingen binnen het fonds en stuurt bij waar nodig; rebalancing noemt men dat.

Vermogensbeheer gaat nog een stap verder. In dat geval wordt jouw vermogen beheerd door een beleggingsspecialist en heb jij er (vrijwel) geen omkijken naar. Dit kun je doen via je bank, maar ook via zogenoemde gespecialiseerde vermogensbeheerders.

Zelf beleggen: waar te beginnen

Om zelf te gaan beleggen kun je je tot een bank of een broker wenden. Hier kun je een beleggingsrekening openen waarmee je kunt handelen op de beurs. Deze rekeningen kunnen onderling nogal van elkaar verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten. In de regel geldt dat je voor een beleggingsrekening uit moet gaan van servicekosten (uitgedrukt in een percentage van het belegd vermogen) en aan- en verkoopkosten (de kosten per transactie). 

Andere belangrijke overwegingen bij de selectie van een bank of broker zijn:

  • Wil je beleggen in individuele titels (aandelen en obligaties) of in beleggingsfondsen?
  • Wil je beleggen in de fondsen van een specifieke aanbieder of wil je juist kunnen kiezen uit verschillende aanbieders?
  • Wil je vaak handelen?

Over het algemeen kun je stellen dat je bij een broker meer mogelijkheden hebt dan bij bank, vooral wat betreft het type beleggingsinstrument, het assortiment en de handelsmogelijkheden. Bij banken als ASN en Triodos kun je bijvoorbeeld alleen in hun eigen fondsen beleggen. Een nadeel van brokers is weer dat zij geen duurzaamheidsrating hebben, banken hebben dit doorgaans wel.

Keuzehulp

Voor het vergelijken van brokers zijn verschillende websites beschikbaar, die de aanbieders naast elkaar zetten. Een stuk handiger dan zelf alle sites en algemene voorwaarden napluizen. Kijk bijvoorbeeld eens op:

  • Finner.nl
  • Mijnbroker.nl
  • De beste keuze van IEX Gouden Stier
  • Vereniging van Effectenbezitters
Beleggen in duurzame mixfondsen

In een mixfonds wordt belegd in verschillende beleggingsinstrumenten, doorgaans aandelen en obligaties. De verhouding tussen deze instrumenten wordt bepaald door jouw risicobereidheid. Wil je meer risico nemen, dan kun je kiezen voor een fonds dat meer in aandelen belegt. Wil je minder risicovol beleggen, dan kun je voor een profiel kiezen waarin juist meer obligaties zitten.  

Groenzoekers heeft onderzocht welke Nederlandse banken hun eigen duurzame mixfondsen aanbieden. Onderstaand een lijst op alfabetische volgorde:

BankMixfondsAantal risicoprofielen Bijzonderheden
ABN AmroABN Amro Profielfondsen6Minimaal duurzaamheidsbeleid (alleen uitsluiting tabak, clusterbommen en landmijnen
ASN BankASN Mixfondsen5Dit fonds belegt naast aandelen en obligaties in microkredieten
INGING Duurzame Indexfondsen4De internationale naam van deze fondsen is ING Global Index Portfolios
Triodos BankTriodos Impact Mixed Funds3Dit fonds belegt expliciet niet in bedrijven die de overgang naar een duurzame wereld dwarsbomen
Van LanschotEvi-fondsen5Dit fonds belegt naast aandelen en obligaties in geldmarktinstrumenten, onroerend goed en grondstoffen

KNAB, Rabobank, Regiobank en SNS Bank hebben geen eigen duurzame mixfondsen.

Naast de mixfondsen van banken zijn er uiteraard ook gespecialiseerde beleggers -asset managers- die mixfondsen aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Robeco Multi Asset Sustainable Funds, BNP Paribas Sustainable Multi Asset Funds en Actiam Duurzame Mixfondsen. Het is afhankelijk van je bank of broker welke fondsen voor jou beschikbaar zijn om in te beleggen. In de zoekfunctie van jouw platform of via een algemene zoekmachine kun je zoeken op “mixfonds” of “multi asset”. 

Vermogensbeheer: leave it to the pro’s

Zie je het niet zitten om zelf research te doen en je beleggingen te beheren, dan kun je ook kiezen voor vermogensbeheer. De naam zegt het al: je vermogen wordt dan beheerd door een beleggingsprofessional. Dit kan via je bank, maar ook bij een gespecialiseerde vermogensbeheerder. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het vermogen dat je wilt beleggen en ook kosten worden doorgaans als een percentage over je belegd vermogen berekend. 

Groenzoekers heeft onderzocht welke banken en gespecialiseerde vermogensbeheerders een duurzame propositie aanbieden en deze voor je op een rij gezet op volgorde van vereiste inleg. 

Bank/vermogensbeheerderVereiste inleg
Rabo Beheerd Beleggen BasisGeen minimum
Stan & Wende 5.000 euro
Rabo Beheerd Beleggen Actief Duurzaam  20.000 euro
ING Vermogensbeheer Duurzaam 25.000 euro
ABN Amro Duurzaam Fondsen Mandaat50.000 euro
BeSmart Duurzaam Beleggen 100.000 euro
Fair Capital Partners250.000 euro
MPartners300.000 euro
Triodos Bank500.000 euro
Van Lanschot Vermogensbeheer Duurzaam 500.000 euro
Waar wacht je nog op?

Kortom, mogelijkheden te over om nu écht te beginnen met duurzaam beleggen. Of je nu rustig wilt beginnen met een bescheiden maandelijkse inleg, een groter deel van je vermogen in één keer wilt beleggen of je als een ware trader wilt onderdompelen in de wereld van fundamentele en technische analyse; it’s all good! En vind je het leuk om jouw ervaringen te delen met andere Groenzoekers, laat dat dan vooral weten. Ik maak graag een interview-afspraak met je!

..

..

Tot slot: Ik heb er bewust voor gekozen om geen links te plaatsen naar alle aanbieders en beleggingsproducten. Dit omdat deze in de praktijk met enige regelmaat veranderen en we dan zitten met een artikel met doodlopende links. Daarnaast is het artikel bedoeld om lezers te helpen bij hun zoektocht en niet om reclame te maken voor de aanbieders. Via de algemene zoekmachines moet al deze informatie vrij makkelijk te vinden zijn. Mocht het niet lukken, laat het ons dan even weten en dan helpen we je op weg. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *