Waar belegt jouw aandelenfonds eigenlijk in?

Een makkelijk manier om in aandelen te beleggen, is via een aandelenfonds. Via je eigen bank of een broker is een beleggingsrekening zo aangevraagd en is een investering in een aandelenfonds zo gedaan. Maar weet je ook in welke bedrijven je geld belegd wordt? In dit artikel laat ik zien waar je te weten kunt komen waar jouw aandelenfonds in belegt.

Als je het belangrijk vindt om op een duurzame manier te investeren, dan heb je vast en zeker een mening over de bedrijven waar je wel of niet in wilt beleggen. Het kan zijn dat je oliebedrijven wilt vermijden of specifieke bedrijven die niet willen bijdragen aan een beter milieu. Het is dan zuur als je erachter komt dat je via je aandelenfonds alsnog investeert in die bedrijven.

De bron die ik hiervoor meestal raadpleeg is Morningstar. Typ de naam (of nog beter, de ISIN-code) van het fonds in je zoekmachine + ‘morningstar’. Klik op het zoekresultaat dat leidt naar het fonds op de website van Morningstar.

Top-10 grootste beleggingen in het fonds

Eenmaal op de website ga je in de menustructuur naar ‘portefeuille’. Op deze pagina is te zien wat de top-10 grootste beleggingen in het fonds zijn. In de tabel hieronder staan twee voorbeelden (deze voorbeelden zijn willekeurig, wij beleggen momenteel zelf niet in deze fondsen) van zo’n top-10.

Het Ishares MSCI World Equity fonds is een fonds dat automatisch het meest belegt in bedrijven met de hoogste marktwaarde. Logischerwijs zijn de Amerikaanse tech-aandelen de grootste posities, die hebben een enorme vlucht genomen de afgelopen jaren. Apple is de grootste positie in het fonds. Van het totale fondsvermogen wordt er 4,2% in Apple geïnvesteerd.

In het Triodos Global Equities Impact fonds speelt duurzaamheid een belangrijke rol bij het bepalen wat de grootste posities moeten zijn in het fonds. Niet verrassend dus dat een windturbinefabrikant en een spoorwegbedrijf in de top-10 staan. De grootste positie in het fonds is een Japans telecombedrijf, KDDI. Van het totale fondsvermogen wordt er 3,6% in KDDI geïnvesteerd.

.

Ishares MSCI WorldGewichtTriodos Global EquitiesGewicht
Apple4,2%KDDI3,6%
Microsoft3,2%Roche3,2%
Amazon.com2,8%Taiwan Semiconductors3,0%
Facebook1,4%Danone2,8%
Alphabet class C1,0%Fresenius Medical2,6%
Alphabet class A1,0%Vestas Wind Systems2,5%
Johnson & Johnson0,9%Central Japan Railway2,4%
Nestle0,8%Telenor2,3%
Visa0,8%Essity2,3%
Procter and Gamble0,8%Anthem2,3%

Sectoren en landen

Op dezelfde pagina (‘portefeuille’) is ook te vinden in welke landen en sectoren de fondsen beleggen. Het Ishares wereldaandelenfonds bevat bijvoorbeeld voor 65% aandelen uit de VS. Voor iemand uit Nederland is het misschien niet wenselijk om zoveel te beleggen in de VS, vanwege het valutarisico dat je dan loopt. Door een dergelijk fonds te combineren met een Europees aandelenfonds kan het valutarisico verlaagd worden.

Wat betreft sectoren kan ik me voorstellen dat je een goede spreiding over verschillende sectoren wilt. Helaas zegt de sectorindeling van Morningstar niet zoveel over de duurzaamheid van de beleggingen in het fonds. De sector ‘energie’ kan zowel hernieuwbare energie als fossiele brandstoffen betreffen. De sector ‘financiële dienstverlening’ bevat de aanjagers van de energietransitie, maar ook de achterblijvers op dat gebied.

.

Ishares MSCI WorldGewichtTriodos Global EquitiesGewicht
Verenigde staten65,1%Japan28,4%
West-Europa (euro)9,8%Verenigde Staten23,2%
Japan7,9%West-Europa (euro)20,5%
West-Europa (niet-euro)5,5%West-Europa (niet-euro)18,5%
Verenigd Koninkrijk4,6%Verenigd Koninkrijk5,0%
Canada3,2%Azië Ontwikkeld5,0%
Australazië2,1%
Azië Ontwikkeld1,3%


Voor informatie over de duurzaamheid van de beleggingen is het daarom goed om het beleggingsbeleid van het fonds te lezen. Dat is te vinden op de pagina ‘overzicht’. Hierin staat hoe de beleggingen worden geselecteerd, en wat daarin de belangrijkste overwegingen zijn. Bij het Ishares wereldaandelenfonds wordt duurzaamheid niet genoemd, bij het Triodos wereldaandelenfonds is het juist een essentieel onderdeel van het aandelenselectieproces.

Tot slot

Deze info is vaak ook op de website van de betreffende fondsbeheerder te vinden, bijvoorbeeld in het maandelijkse ‘factsheet’. Echter, het handige van Morningstar is dat alles op één plek te vinden is.

Ik hoop dat deze bronnen je kunnen helpen om kritisch naar je aandelenfonds te kijken! Feedback / suggesties / vragen zijn zeer welkom! Laat een bericht achter onder dit artikel (kan anoniem) of reageer via Instagram of Facebook!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *