Duurzame aandelenfondsen: welke moet ik hebben?

Je wilt in duurzame aandelenfondsen beleggen, maar hoe vind je de juiste? In dit artikel kun je lezen welke soorten er zijn en hoe je ze kunt herkennen.

Op het moment dat je hebt besloten dat je een deel van je geld duurzaam in aandelen wilt beleggen is de volgende vraag: wat vind ik duurzaam, en welk aandelenfonds past daarbij? Om deze vragen te beantwoorden is het goed om drie categorieën te onderscheiden.

Categorie 1: het fonds volgt een index

Er zijn ontzettend veel aandelenfondsen die een duurzame aandelenindex volgen. Een index is in dit geval simpelweg een lijst met aandelen die een voldoende scoren op duurzaamheid. Deze lijst wordt meestal niet opgesteld door de beheerder van het beleggingsfonds, maar door een externe partij die gespecialiseerd is in duurzaamheidsonderzoek.

Deze aandelenfondsen hebben dus geen eigen duurzaamheidsbeleid, ze volgen simpelweg de index. Het voordeel hiervan is dat deze fondsen lage beheerkosten hebben, en dat bedrijven met een slechte score op duurzaamheid ondertussen toch worden vermeden. Als zulke bedrijven op grote schaal worden vermeden, dan wordt het voor die bedrijven lastiger en duurder om hun activiteiten te financieren.

Voorbeelden van aandelenfondsen die een index volgen:

  • VanEck Sustainable World Equal Weight ETF (NL0010408704)
  • BNP Paribas Easy MSCI World SRI 5% Capped (LU1291108485)
  • iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETF (IE00BFNM3J75)
Categorie 2: het fonds volgt de eigen visie op duurzaamheid

Er zijn ook fondsaanbieders die zelf een visie hebben op duurzaamheid. Zij bieden fondsen aan waarbij hun eigen visie op duurzaamheid een essentieel onderdeel is van de beleggingskeuzes.

Een voordeel ten opzichte van de indexvolgers is dat het aandelenfonds nu zelf kan kiezen in welke onderneming wordt geïnvesteerd. Waar kan een investering de grootste impact maken? Welke bedrijven zullen op termijn komen bovendrijven, en zijn het meest toekomstbestendig? Op die vlakken kan een actieve fondsmanager zelf een keuze maken en zich onderscheiden van een indexvolger. Let wel: deze keuzes kunnen ook verkeerd uitpakken.

Eigen keuzes maken betekent ook dat een investering kan worden verkocht als gemaakte afspraken omtrent duurzaamheid niet worden nagekomen. Zeker als dit in samenwerking met andere investeerders gebeurt kan er significante druk worden uitgeoefend om een bedrijf de gewenste duurzame kant op te bewegen.

Aan al deze inspanningen hangt wel een prijskaartje: de beheerkosten van deze fondsen zijn bijna altijd hoger dan die van de indexvolgers.

Voorbeelden van aandelenfondsen die een eigen visie volgen:

  • Triodos Global Equities Impact Fund (LU0785617340)
  • ASN Duurzaam Aandelenfonds (NL0014270225)
Categorie 3: het fonds investeert alleen in duurzame toppers

De laatste categorie aandelenfondsen investeert alleen in bedrijven die voorlopen op het gebied van duurzaamheid. Dat zijn bedrijven die duurzame diensten / producten leveren, of die innovatieve oplossingen ontwikkelen die verduurzaming versnellen. Deze aandelenfondsen worden ook wel impact-fondsen genoemd. Ook hier zijn de beheerkosten bijna altijd hoger dan die van de indexvolgers.

Voorbeelden van fondsen die investeren in de koplopers:

  • Triodos Pioneer Impact Fund (LU0785618744)
  • ASN Milieu & Waterfonds (NL0014270233)
Tot slot

Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van indexvolger en actief fonds met eigen visie. Zo blijven de beheerkosten beperkt, en hebben de keuzes binnen de actief beheerde fondsen niet al te veel invloed op mijn totale beleggingsportefeuille.

Ik hoop dat deze info kan helpen bij het invullen van jouw duurzame aandelenportefeuille! Feedback / suggesties / vragen zijn zeer welkom! Laat een bericht achter onder dit artikel (kan anoniem) of reageer via Instagram of Facebook.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *